Luchtkwaliteit: publieke ruimte
Gezonde lucht in het openbaar
Als uitbater van een horecazaak, cultuurhuis, sporthal, zwembad, school of ziekenhuis ben je gebaat bij een gezonde luchtkwaliteit voor wie binnen vertoeft. Door te investeren in betere ventilatie, regelmatige luchtkwaliteitsmetingen en het aanpakken van verontreinigingsbronnen, creëer je een aangenamere omgeving waar mensen graag naar terugkeren
Waarom is luchtkwaliteit in publieke ruimtes belangrijk?
Slechte luchtkwaliteit kan niet alleen de gezondheid van je bezoekers en medewerkers aantasten, maar heeft ook economische gevolgen. In België gaan er jaarlijks 12000 levensjaren verloren aan de gevolgen van slechte binnenluchtkwaliteit. Dit benadrukt het belang van maatregelen om de luchtkwaliteit in publieke ruimtes te verbeteren, zowel voor het welzijn van de mensen als voor het imago van je organisatie.
De verbetering van de luchtkwaliteit in gesloten publieke ruimtes krijgt steeds meer aandacht in de wetgeving, die trouwens steeds strenger wordt. Vandaag is een luchtkwaliteitsmeter verplicht, en een risicoanalyse van de binnenluchtkwaliteit aangeraden. Een leidraad is het Vlaams binnenmilieubesluit met richt- en interventiewaarden van een aantal luchtkwaliteitsparameters.
Bronnen van verontreiniging
- Beperkte verluchting – CO2 (uitademing door de mensen)
- Aanwezige producten – bv. schoenenwinkels, meubelwinkel, parfumerie, …
- Keukens – horeca
- Onderhoudsproducten – bv. chloor in zwembaden, wellness
- Infiltratie van vervuilde buitenlucht
- Te droge lucht – ozon
- …
Gevolgen
- Verminderde weerstand, verhoogd risico op ziekte
- Gezondheidsrisico’s: hoofdpijn, vermoeidheid, ontwikkelen van allergieën, verhoogd risico op kanker en dementie, verstoring van de ontwikkeling van kinderen en adolescenten (hormoonverstoorders)
De luchtkwaliteit meten
Vaak zijn de juiste, kleine inspanningen voldoende om de luchtkwaliteit aanzienlijk te verbeteren. En alles begint bij meten.
- ‘Smart Life CO2+’-meter: een goedkopere manier om een duidelijk beeld te vormen van je binnenluchtkwaliteit.
Koop hier je 'Smart Life CO2+'-meter
- AQM-programma: gedetailleerde analyse van de binnenluchtkwaliteit.
Lees meer over ons AQM-programma
- DIY VOC-meting: als er verhoogde VOC-waarden (Vluchtige Organische Stoffen) gedetecteerd worden via de metingen hierboven, kan een verdere analyse nuttig zijn om de bronnen en risico’s te bepalen.
Breathtaking air quality in publieke ruimtes
Neem geen risico, en start je onderzoek naar de luchtkwaliteit in je publieke ruimtes. Met meetinstrumenten en analyses spoor je verontreinigingen snel op, en kan je gericht actie ondernemen. Breathtaking air quality voor iedereen!
De luchtkwaliteit in je publieke ruimtes onderzoeken? Maak je vrijblijvende afspraak met de specialisten van Arizo.