Risicoanalyse binnenluchtkwaliteit

 

Luchtkwaliteit, het onderzoeken waard

Hoofdpijn, keelpijn, prikkende ogen en vermoeidheid tijdens het werk? Dit zijn enkele symptomen van een slechte binnenluchtkwaliteit. Tijd om je collega's actief en preventief te beschermen! Begin met een risicoanalyse van de binnenluchtkwaliteit en maak van je kantoor een gezonde en energieke omgeving.

Binnenluchtkwaliteit vs. chemische blootstelling meten

De binnenluchtkwaliteit meten start met het opsporen van verontreinigingsbronnen. Denk aan de aanwezigheid en fysieke activiteit van personen en infrastructuur in de werklokalen of de kwaliteit van de aangevoerde lucht als gevolg van infiltratie en ventilatie. Dit is niet hetzelfde als het meten van de chemische blootstelling, waarbij processen en producten de boosdoeners zijn. Hierbij hoort een ander onderzoek.

Collega's zitten samen in een vergaderzaal.

Wat zegt de wet over binnenluchtkwaliteit?

Als werkgever ben je verplicht een risicoanalyse van de luchtkwaliteit in werklokalen uit te voeren om eventuele verontreinigingen in kaart te brengen. De praktijkrichtlijn geeft hierover instructies. Door deze wetgeving te begrijpen en toe te passen, kan je jezelf en je collega’s beschermen.

 

 

Doe je risicoanalyse met het AQM-programma

Een handige tool om de binnenluchtkwaliteit te onderzoeken, is het AQM-programma (Air Quality Monitor) van Arizo. Dit is een geavanceerd meettoestel dat 10 essentiële parameters gelijktijdig monitort: koolstofdioxide, koolstofmonoxide, ozon, stikstofdioxide, VOC's, luchtvochtigheid, temperatuur en 3 vormen van fijnstof. Met deze gegevens krijg je een volledig beeld van de luchtkwaliteit en ontdek je mogelijke verontreinigingen.

 

AQM

Dit hoogwaardige meettoestel volgt de luchtkwaliteit live op. Het is 300 mm breed, 140 mm diep en 54 mm hoog waardoor het makkelijk op een kast of tafel geïnstalleerd kan worden.

 

VOC-analyse

VOC (Vluchtige Organische Stoffen) zijn vaak schadelijk maar de mate van schadelijkheid is sterk afhankelijk van de aard van de gemeten VOC. Benzeen is bijvoorbeeld schadelijker dan ethanol. Indien er VOC aanwezig zijn, kan een bijkomende analyse in het laboratorium van Arizo de toxiciteit van het VOC-mengsel achterhalen.

 

Cloud-opslag

De AQM slaat alle resultaten op. Zo kunnen de resultaten en het verloop opgevolgd en geëvalueerd worden.

 

De resultaten van de risicoanalyse binnenluchtkwaliteit worden overlopen met de klant.

Samen onderzoeken?

Gezonde lucht op het werk, daar teken je voor. Arizo helpt je om daar zeker van te zijn. We helpen preventieadviseurs, arbeidshygiënisten en facility managers met een gedetailleerde risicoanalyse van de binnenluchtkwaliteit. Onze oriënterende metingen geven een helder beeld van de luchtkwaliteit in je werklokalen. Na het onderzoek verwerken we de meetdata in een overzichtelijk rapport, dat we samen doornemen. Wacht niet langer, start nu met meten.

 

 

Hulp nodig bij je risicoanalyse van de binnenluchtkwaliteit? Maak vrijblijvend een afspraak met de specialisten van Arizo.

Maak hier je afspraak