De gevolgen van slechte luchtkwaliteit

Of het nu bij je thuis is of op je werkplek: slechte lucht inademen is nefast voor je gezondheid. Gezondheidsrisico's tot het minimum beperken? Een luchtkwaliteitsmeting helpt je op weg.

Wat is slechte luchtkwaliteit?

Slechte luchtkwaliteit betekent dat er vervuilende stoffen aanwezig zijn in de lucht die je inademt. Dat kan variëren van zichtbare vervuiling zoals rook en stof tot onzichtbare vervuiling van koolmonoxide, vluchtige organische stoffen (VOC’s) en fijnstof.

 

Om de luchtkwaliteit te beoordelen en monitoren, gebruiken overheden de Air Quality Index (AQI). Die geeft een indicatie van de luchtkwaliteit door verschillende verontreinigende stoffen te meten en ze te vergelijken met vastgestelde normen.

Iemand kijkt de luchtkwaliteit na via de smart life app.

De luchtkwaliteit in België

Hoewel de luchtkwaliteit in België over het algemeen de goede richting uitgaat, kampt een groot deel van de bevolking nog altijd met luchtkwaliteitsniveaus die de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overschrijden.

 

Op regionaal niveau zijn er duidelijke verschillen: in Vlaanderen is de blootstelling aan fijnstof het hoogst, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dit het geval voor stikstofdioxide, in Wallonië voor ozon.

 

Vergeleken met andere EU-landen presteert België relatief slecht op het vlak van luchtkwaliteit en dat voor de meeste onderzochte verontreinigende stoffen. De gevolgen van slechte luchtkwaliteit zijn nochtans aanzienlijk: blootstelling aan verontreinigende stoffen zoals fijnstof, stikstofdioxide en ozon draagt in belangrijke mate bij aan gezondheidsproblemen en vroegtijdige sterfte.

De arbeidshygiënist van Arizo overloopt de resultaten met de klant.

Gevolgen op korte én lange termijn

De luchtkwaliteit binnen is vaak slechter dan buiten. Binnenruimtes zijn vaak te weinig geventileerd waardoor schadelijke stoffen zoals CO, formaldehyde of andere solventen en fijnstof zich opstapelen tot ongezonde concentraties.

 

Wanneer je vervuilde lucht inademt, komt die via je neus of mond in je longen terecht. Via de longblaasjes lossen de gassen en de heel fijne stofdeeltjes op in je bloed en belanden ze overal in je lichaam. Je lever en nieren verwerken de chemische stoffen en verwijderen ze uiteindelijk uit je lichaam.

 

Chemische stoffen kunnen verschillende gezondheidseffecten veroorzaken. Soms zijn die effecten acuut. Denk bijvoorbeeld aan ammoniak en koolstofmonoxide die bijna onmiddellijk de ademhaling verstoren.

 

Maar de meeste stoffen hebben geen onmiddellijk effect en veroorzaken pas op lange termijn ernstige aandoeningen zoals ademhalingsproblemen, astma, allergieën, auto-immuunziektes, Parkinson, doofheid, verminderd zicht, verlamming, hersenschade, dementie, kanker, leukemie en orgaanfalen.

 

Doordat symptomen zich slechts geleidelijk aan manifesteren en vaak verward worden met ouderdomsverschijnselen, worden ze zelden gelinkt aan het inademen van chemische dampen.

De luchtkwaliteit verbeteren

Gelukkig hoef je niet bij de pakken te blijven neerzitten: je kunt de luchtkwaliteit namelijk zelf meten en actie ondernemen voor een gezondere binnenlucht. Zo beperk je de gezondheidsgevolgen van een slechte luchtkwaliteit.

 

Bij Arizo zijn we gespecialiseerd in onderzoek van de luchtkwaliteit op kantoor, op de werkvloer en thuis.

 

Begin met meten en beschermen